вторник, 1 юни 2010 г.

Аристофан


Аристофан (на старогръцки Ἀριστοφάνης, Аристофанес) е древногръцки драматург, автор на комедии и един от най-ярките писатели на политическа сатира, известен и като „Бащата на комедията“. Най-знаменитото му произведение е „Птиците“.


Биография

Датите на раждането и смъртта на Аристофан не са известни с точност, но са определени приблизително по данни от неговите произведения и други източници. В древността се оспорва атинският произход на Аристофан, като според различни източници той е роден на Родос, в Егина и дори в Египет. В същото време запазени надписи казват, че той е бил пълноправен гражданин на Атина. Той е е син на Филип и принадлежи на дема Кидатенайон. В по-късен, но вероятно достоверен източник, майка му е наречена Зенодора. Аристофан има поне двама сина — Филип и Арар — и двамата комически поети. Понякога се споменава и още един син, Никострат или Филетър, също комедиограф. Не се знае кое име е правилно и напълно възможно всъщност синовете му да са били четирима.

Аристофан е автор на поне 40 пиеси, 11 от които са запазени до днес. Това са единствените напълно запазени примери на старата атическа комедия, въпреки че са оцелели и значителни фрагменти от пиеси на Кратин и Евпол. Пиесите на Аристофан са писани за двата големи атински фестивала — Дионисия и Ленея. Аристофан живее по времето на Пелопонеските войни и на политически битки около и след тях. Много от пиесите му имат политически характер и често осмиват известни атиняни и тяхното поведение по време на войната и след това.

Първата от пиесите му, „Пируващите“, която не е достигнала до нас, е поставена през 427 г. пр.н.е. под чуждо име, когато Аристофан е нямал още 20 години. Пиесата му „Облаци“ осмива Сократ, в когото той вижда опасен софист. Като цяло в първите си пиеси, писани пред Никиевия мир, Аристофан често политика Клеон и настоява да се сключи мир със Спарта, за да се върнат селяните към земеделските си работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар